Yeni mezun Boğaziçili, kansere çare bulmak için Singapur’da

24/08/2020

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden bu yıl mezun olan ve 2020 Mezuniyet Töreni Rektörlük Ödülü sahibi Merve Kahraman, dünyanın en iyi ilk 25 üniversitesi arasında yer olan Singapur Ulusal Üniversitesi’nin (National University of Singapore / NUS) burslu doktora programına kabul aldı. Araştırmalarını kalın bağırsak kanseri üzerine yürütmeyi planlayan Kahraman, temel bilimler seçmek isteyen öğrencilere tutkularının peşinden gitmelerini öğütlüyor.

Burslu kabul aldığı doktora programı kapsamında NUS yanında Singapur Genom Enstitüsü’nde de (Genom Institute of Singapore) araştırmalarını yürütecek olan Merve Kahraman, Haziran ayında mezun olur olmaz Singapur’a gitti ve çalışmalarına başladı. TEV-SINGA burs programı kapsamında ve NUS (National University of Singapore) ve A*STAR (Agency for Science, Technology and Research) iş birliğinde doktora araştırmalarını yürütecek olan Kahraman, kolorektal kanseri (kalın bağırsak kanseri) üzerine çalışacak.

“Kanser beni büyüleyen bir çalışma alanı”

“Temel olarak "tek hücre RNA dizileme" (single-cell RNA sequencing) ve ileri mikroskop teknikleriyle kanser hücrelerinin mikro çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyeceğim. Kanser beni büyüleyen bir çalışma alanı. Bu zamana kadar kanser araştırmalarında büyük yol kat edilse de yeni araştırmalar onun hiç bilinmeyen yönlerini gösteriyor ve onun sandığımızdan daha da kompleks olduğunu kanıtlıyor. Bu kanser türü  hastadan hastaya çok değişebiliyor ve temel amacımız da bunun gibi hastalıklarda nelerin değişimlere yol açtığını bulmak ve buna göre ilaçlar ya da terapiler geliştirmek.”

“Boğaziçi kültürünün bir parçası olmak için Türkiye’ye dönmek istiyorum”

“Henüz doktoranın çok başındayım ama doktora sonrası araştırmalarımı da tamamladıktan sonra Boğaziçi’ne dönmek istiyorum. Boğaziçi'nin kültürünü çok seviyorum ve bu kültürün bir parçası olmak ve devamlılığını sağlamak için katkı yapmayı çok isterim. Benim için Boğaziçi'ni özel kılan şey öğrencilerin tek odağının başarı olmaması.”

“Türkiye’de temel bilimler yapılmaz algısıyla tercih yapanlar pişman olabilir”

“Ben çok şanslıydım ki ailem hiç baskı yapmadı çünkü benim gibi çoğu kişi çevre baskısı nedeniyle ve ‘Türkiye'de temel bilim yapılmaz’ algısıyla tıp seçmek zorunda kalıyor ve sonrasında pişman olabiliyor. Örneğin Singapur yüz ölçümü açısından çok küçük bir ülke ama ekonomisi çok gelişmiş, çünkü teknoloji ve temel bilimlere çok yatırım yapıyor. Sadece bu örnek bile teknoloji ve temel bilimlerin önemini gösteriyor.

“Kariyer ve sosyal hayat dengesini çok iyi kurun”

“Temel bilim okumak hiç kolay değil. Bu yol başarısızlıklar dolu ve sürekli motive kalmak gerekiyor, bunun tek çözümü de yaptığın şeye tutkuyla bağlı olmak. Zaten bu durumdaki birinin gelecekte başarısız olma ihtimali yok. Üniversite hayatı sadece kariyeriniz için değil hayatınızın geri kalanı için de çok önemli. Bu nedenle kariyer ve sosyal hayat dengesini çok iyi kurun, sosyal hayata ayırdığınız vakit kariyer hayatınızda da size çok yardım edecek”