Fakültemiz

Fen-Edebiyat Fakültesi, 1959 yılında Fizik, Kimya, Matematik ve Batı Dilleri ve Edebiyatları alanlarında lisans derecesi vermek üzere kurulmuştur. Bugün Boğaziçi Üniversitesi’nin en büyük fakültesi olan Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çeviribilimi, Dilbilimi, Felsefe, Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sosyoloji, Psikoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerini barındırmaktadır. Ayrıca Türkçe ve Humanities Dersleri Koordinatörlükleri de fakültemiz bünyesindedir.

Tüm bölümlerde lisans, yüksek lisans ve doktora (Sosyoloji Bölümü hariç) programları vardır. Ayrıca Fen-Edebiyat Fakültesi bölümlerine bağlı olarak çalışmalarını sürdüren araştırma merkezleri mevcuttur. Metin Yazarlığı, Amerikan Çalışmaları, Film Çalışmaları Sertifika Programları da yine bölümlerimiz tarafından yürütülmektedir.

Eğitim anlayışı olarak kampüs bütünlüğü sistemini benimsemiş olan Boğaziçi Üniversitesi’nde Fen-Edebiyat Fakültesi kendi öğrencilerine verdiği derslerin yanı sıra diğer fakültelere verdiği derslerle önemli bir servis yükü taşımaktadır. Genel servis dersleri arasında tüm üniversite lisans öğrencilerinin aldığı Türkçe dersleri fakültemize bağlı Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü tarafından, beşerî bilim seçmelisi “Humanities” dersleri Dekanlığa bağlı Humanities Dersleri Koordinatörlüğü tarafından ve sosyal ve beşerî bilim öğrencilerine sunulan fen seçmelisi “Science” dersleri ise Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya ve Fizik Bölümlerinin koordinasyonu ile yürütülmektedir. Fakültemiz tarafından sunulan bu servis dersleri örneğin Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin toplam mezuniyet kredilerinin %30’unu oluşturmakta, Eğitim Fakültesinin bazı bölümlerinde ise öğrencilerinin toplam mezuniyet kredilerinin %50’sinin üstüne çıkmaktadır.

Fakültemiz, eğitim verdiği alanlara uygun olarak Öğrenci Seçme Sınavı’nda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarında Türkiye’de en yüksek puanla öğrenci alan bölümlere sahiptir. 2021-2022 II. yarı yılında 3231 lisans öğrencisi; 2022-2023 I. yarı yılındaysa 3398 lisans öğrencisi Fakültemize kayıt yaptırmıştır.

Fakültemizde fiili olarak görevli tam zamanlı 56 Profesör, 38 Doçent, 48 Dr. Öğretim Üyesi, 20 Öğretim Görevlisi (ders veren), 2 Öğretim Görevlisi (uygulamalı birim), 90 Araştırma Görevlisi, 35 yabancı uyruklu sözleşmeli öğretim elemanı, 1 Türk sözleşmeli öğretim elemanı ve 70 saat ücretli öğretim elemanıyla bir dönemde derslerimize kayıtlı yaklaşık 8000 fakültemiz öğrencisiyle yaklaşık 14000 diğer fakülte öğrencilerine servis dersi vermekteyiz.

Bu yoğun eğitim çalışmalarımızın yanı sıra, fakültemiz araştırma faaliyetlerini en üst düzeyde sürdürmektedir. Çeşitli ulusal ve uluslararası fonlarla desteklenen araştırma faaliyetlerinin sonucunda öğretim elemanlarımız geçtiğimiz yıl içinde 15 kitap, 66 kitap bölümü, 240 bilimsel makale ve 233 bildiri yayınlamışlardır.