“Meral Serdaroğlu’nu her zaman sevgi ve minnetle anacağız”

12/06/2019

7 Nisan 2019’da hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün değerli hocası Prof. Dr. Meral Serdaroğlu için 31 Mayıs'ta Albert Long Hall'de bir anma toplantısı düzenlendi. Meral Serdaroğlu’nun yakınlarının, arkadaşlarının ve öğrencilerinin katıldığı toplantıda Dilbağ Tokay ve Emine Serdaroğlu’nun konserinin ardından açılış konuşmaları ve anı paylaşımları gerçekleşti.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün değerli hocası, aynı zamanda ülkemizde ve dünyada fizik ve matematiğin önde gelen isimlerinden Feza Gürsey’in öğrencisi olan Prof. Dr. Meral Serdaroğlu için düzenlenen anma toplantısı, Dilbağ Tokay’ın viyolonsel ve Emine Serdaroğlu’nun piyano resitaliyle başladı. Konserin ardından anma toplantısının ilk konuşmasını Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gülen Aktaş gerçekleştirdi. Meral Serdaroğlu’nun hayat hikâyesini katılımcılara aktaran Gülen Aktaş, 24 Temmuz 1944’te İstanbul’da dünyaya gelen Meral Serdaroğlu’nun Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olmasının ardından Feza Gürsey yönetiminde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladığını ekledi. Aktaş konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Meral Serdaroğlu’nun uzmanlık alanı matematiksel fizik olarak tanımlanabilir. Fizikte grup teorisinin parçacık fiziğine uygulanması ile ilgili araştırmaları mevcuttu. Özellikle yüksek enerji fiziğinde istisna gruplarla ilgili geniş yankı uyandıran çalışmalara imza atmıştı. Meral Serdaroğlu, ODTÜ’de yardımcı profesörlüğe yükseldikten sonra 1977’de TÜBİTAK bursuyla araştırma için Yale Üniversitesi’ne de gitmişti. 1978’de Türkiye’ye döndüğünde ise Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde dersler vermeye başlamıştı. 1988’de profesör unvanını alan Meral Serdaroğlu, 1998’de Boğaziçi’nden emekli olduktan sonra da dersler vermeye devam etmişti.”

Meral Serdaroğlu’nun derslerine çok iyi hazırlanan ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ndeki en etkin ve faal öğretim üyelerinden biri olduğunu ekleyen Gülen Aktaş, bölüm içerisindeki önemli uluslararası konferansların onun gayretleriyle gerçekleştiğini de vurguladı.

Gülen Aktaş ayrıca Feza Gürsey’un ölümünden sonra onun çalışmalarını, defterlerini, mektuplarını, resimlerini ve diğer belgeleri toplayarak kıymetli bir arşiv oluşturan Meral Serdaroğlu’nun; hocası Feza Gürsey’i konu alan "Bilim Dervişi Feza Bey" başlıklı bir kitabının olduğunu hatırlattı. Meral Serdaroğlu’nun sanatçı yönünün de güçlü olduğunu ve çeşitli kişisel resim ve seramik sergilerine imza attığını ekleyen Gülen Aktaş, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: Meral Serdaroğlu hayat ve sevgi dolu dostumuz olmasının yanı sıra çok değerli bir bilim insanı ve sanatçıydı. Çalışkanlık ve sorumluluk duygusuyla da örnek bir insandı. Onun üniversite dünyasına, bilime, sanata yaptığı katkıları ve sıcacık dostluğunu her zaman sevgiyle ve minnetle anacağız.” 

Prof. Dr. Gülen Aktaş’ın ardından Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı Prof. Dr. Burçin Ünlü de söz alarak salonda bulunanlara anma toplantısına katılım gösterdikleri için teşekkür etti ve anılarını paylaşmaları için söz verdi.  

Toplantıda konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Işık ise Meral Serdaroğlu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Feza Gürsey’in kıymetli öğrencisi, rahmetli Erdal İnönü’nün yakın çalışma arkadaşıydı. Akademik camiaya, fizik dünyasına büyük başarılar bıraktı. Matematiksel fizik alanında yaptığı çalışmaların önemi çok büyük.”

Açılış konuşmalarının ardından Metin Çetinbaş, Sevinç İnönü, Nesrin Takıl, Mahar Akay ve Dilek Tokay; Meral Serdaroğlu ile ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Atay da anı paylaşımlarında söz alarak şunları belirtti. “Meral Serdaroğlu, bir dönem Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na vekalet etmişti. Kayıt işlerinde yaptığı transformasyonları, üniversiteye yaptığı hizmetleri birebir gördüm yaşadım. Şu an kullandığımız kayıt sisteminin alt yapısında onun katkıları vardır. Bulunduğu yerlere derin izlere bırakan bir kişiydi. Onu çok özleyeceğiz.”