Aynı kampüsten farklı kariyer yollarına...

06/01/2020

Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi tarafından düzenlenen Fen-Edebiyat Fakültesi Kariyer Buluşmalarının ilki Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne yönelik olarak gerçekleşti. 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen buluşmada pazarlama, reklamcılık, yayıncılık ve kültür sanat yöneticiliği alanındaki başarılarıyla öne çıkan Boğaziçi Üniversitesi mezunları Arzu Ünal, Dori Kiss Kalafat, Müge Gürsoy Sökmen ve Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin beceri ve yetkinliklerini keşfetmeleri ve kariyer seçimlerini kendi amaçları doğrultusunda yapmaları için danışmanlık veren Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi, bölümlere yönelik düzenlediği mezun buluşmalarıyla da öğrencilerin gelecekleri hakkında karar verme süreçlerinde destek oluyor. Bu kapsamda Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümüne yönelik 12 Aralık 2019 tarihinde gerçekleşen buluşmaya VMLY&R Genel Müdürü Arzu ÜnalTekfen Kurumsal İletişim Direktörü Dori Kiss KalafatMetis Yayıncılık Sahibi Müge Gürsoy Sökmen ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Etkinliğin açılışını gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü Burcu Ertürk Kılıç, Kariyer Merkezi’nin yaptıkları hakkında öğrencilere bilgi vererek merkeze gelmeye davet etti. Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aslı Tekinay ise buluşmaya davet edecekleri isimleri belirlerken öğrencilere kariyerleri açısından ilgi duydukları alanları sordukları ve bunun sonucunda kurumsal iletişim, pazarlama ve reklamcılık, yayıncılık, dergicilik ve kültür sanat yöneticiliği alanlarının öne çıktığını paylaştı.  Tekinay, bu alanların önde gelen isimlerinden olan katılımcılara geldikleri için teşekkür etti.

“Boğaziçi hayatımın bir mihenk noktasıydı”

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Leyla Kayhan Elbirlik’in moderatörlüğünde gerçekleşen buluşmada katılımcılar kariyer yolculuklarını nasıl çizdiklerini ve bu süreçte Boğaziçi Üniversitesi’nde geçirdikleri zamanın nasıl bir rol oynadığını paylaştılar. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 1991 yılında mezun olan Arzu Ünal, pazarlama ve reklamcılık kariyerinin yanında sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alarak kadın güçlendirme girişimleriyle de dikkat çekiyor. Psikoloji bölümüne isteyerek girdiğini ve Boğaziçi Üniversitesi’nin hayatında bir mihenk noktası olduğunu paylaşan Arzu Ünal, “Boğaziçi beni hayatla ilgili çok sayıda yeni görüşle tanıştırdı. Aslında Boğaziçi geniş bir spektrumda Türkiye’yi anlamak için iyi bir fırsat, çünkü Boğaziçi de Türkiye gibi çok karışık bir mozaik,” ifadelerini kullandı.

Öğrencilik yıllarında turist rehberliği de yaparak Anadolu’yu gezme fırsatı bulduğunu aktaran Arzu Ünal, yolculuklarında derslerden öğrendiklerinin çok faydasını gördüğünü ekledi. Mezuniyetinin ardından önce Protector and Gamble Türkiye’de, sonra da Young and Rubicam/Reklamevi’nde çalışan Ünal, 1993 yılında ajans ikinci başkanı 2004 yılında ise ajans başkanı olma hikâyesini öğrencilerle paylaştı: “2003 yılında kendimi ajansı kurtarma görevinde bulduğumda liderliğin ne olduğunu bilmiyordum, ancak 1 yılda kâr yapan bir ajansa dönüştük. Kariyer biraz da başınıza gelenler, ama bence her Boğaziçili üniversitede kazandığı birikimi geri vermeli ki bu birikim çoğalsın.”

“Sizi kışkırtan ve içine çeken şeyin peşinden gidin”

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 1983 yılı mezunu editör, çevirmen ve Metis Yayınları’nın kurucu ortağı Müge Gürsoy Sökmen ise yayıncılık alanında merak edilenleri cevaplamak için kariyer buluşmasındaydı. Metis Çeviri ve Defter dergilerinde yayın kurulu üyeliği yapmış olan ve ifade özgürlüğü alanında yıllardır önemli çalışmalara imza atan Sökmen, sözlerine “Hayat bir didişmedir. Çok çalışmak hiç bitmeyen bir şey, şu hayatta bildiğim tek şey sürdürülebilir hiçbir şeyin emeksiz elde edilemeyeceği,” ifadeleriyle başladı.

Üniversite yıllarında mühendislik eğitimi almasına rağmen roman, mimarlık tarihi, uygarlık tarihi gibi konularda aldığı dersleri hala unutamadığını paylaşan Sökmen, bu derslerle ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları gibi kulüplerde yürüttükleri tartışmalarla hayatı zorlaştıran ve genişleten sorularla karşılaştığını ve bu soruların peşinden gitmek için de yayıncılığa başladığını aktardı. Sökmen, “Sizi kışkırtan ve içine çeken şeyi yapın, bir şeyi sadece zorunluluktan yapmayın; çünkü erken yaşlarda zorunluluk halledilebilir bir şey olsa da ilerleyen yaşlarda bu sizi acı birine dönüştürür,” ifadeleriyle bitirdi.

“Boğaziçi’nde aldığım derslerle müziğe bambaşka bir yerden bakmaya başladım”

Kültür sanat yöneticiliğinin başarılı isimlerinden biri olan İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden 1995 yılında mezun oldu. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’nü tamamlayan ve İstanbul ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde müzikoloji üzerine lisansüstü eğitim alan Oymak, İstanbul Müzik Festivali Direktörlüğü, İş Sanat Kültür Merkezi Kurucu Direktörlüğü gibi görevlerde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi’nde aldığı eğitimle birlikte müziğe yeni bir gözle bakmaya başladığını belirten Oymak, “Boğaziçi’ndeki özgür ortam ve her fikrinizi tartışmaya açabilmek bana yaptığım işte çok yararlı oldu,” ifadelerini kullandı.

Müzikoloji alanında yüksek lisans eğitimini sürdürürken kültür sanat etkinliklerinin nasıl düzenlendiğini öğrenme merakının ortaya çıktığını belirten Oymak, “1998 yılında Ege ve Akdeniz’deki tarihi mekânları kapsayan bir müzik festivali düzenlenecekti ve o an bu işi yapmak istediğimi fark ettim. O festivali düzenleme sürecinde yapılabilecek bütün hataları yaparak çok şey öğrendim,” ifadeleriyle kariyer deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

“Kariyerinizdeki kısa mutsuzluklar ilerlemenin bir parçasıdır”

Tekfen Kurumsal İletişim Direktörü Dori Kiss Kalafat ise Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencilerinin merak ettikleri alanlardan biri olan kurumsal iletişime dair kariyer sürecini paylaştı. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü 1990 yılı mezunu olan Kalafat, okulda öğrendiği bilgilerin çoğunu unutmuş olsa da dil bilgisi, imla hataları ve kelime haznesi gibi konularda kazandığı yetkinliği üniversite eğitimine borçlu olduğunu belirtti.

“Ne yapmak istemediğinizi bazen ne yapmak istediğinizden daha kolay anlayabilirsiniz, bu nedenle her fırsatı değerlendirin. Bazen bir yerde ne bulamayacağınızı anlamak daha önemlidir,” ifadeleriyle öğrencilere tavsiyeler veren Dori Kiss Kalafat, kariyer hayatındaki kısa süreli mutsuzlukların ilerlemenin bir parçası olduğunun altınız çizdi. Kurumsal iletişim yapmanın itibar bekçiliği yapmak olduğunu paylaşan Kalafat, bu alanda başarılı olmak için aynı anda farklı işlerle uğraşabilme, dünyadaki gelişmelerin farkında olma, insan, zaman, bütçe ve kriz yönetimini becerebilme gibi yetkinliklerin önemli olduğunu ekledi.