Aşiyan Konuşmaları’nda müzik ve matematik ilişkisi ele alındı

22/11/2021

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin (NHKSAM) düzenlediği “Aşiyan Konuşmaları” serisinin 4 Kasım’daki konuğu Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Bassa oldu. Çevrimiçi gerçekleşen etkinlikte Doç. Dr. Bassa, matematik ve müziğin karşılıklı ilişkisine dair konuştu.

Doç. Dr. Alp Bassa'nın Moderatörlüğünü üstlendiği “Matematik ve Müzik” etkinliğinde Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ersoy, bu yıl başlayan “Aşiyan Konuşmaları” serisinin akademik hayatı, bilgi üretimini ve paylaşımını ayakta tutmak için yapıldığını belirtti. Doç. Dr. Ersoy, bir devlet üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin fikir yürüttükleri ve üzerine çalıştıkları konuları “Aşiyan Konuşmaları” aracılığıyla anlatarak üniversitenin kamusal misyonunu yerine getirdiğini söyledi.

“MATEMATİK VE MÜZİK KENDİ ESTETİĞİ OLAN ALANLAR”

Serinin ikinci konuğu Doç. Dr. Bassa konuşmasına ‘bilimler arasındaki ilişkinin açığa çıkarılmasının üniversiteyi, üniversite yapan şey olduğunu’ söyleyerek başladı. Matematik ve müziğin insanlara benzer şekilde haz veren, kendi estetiği olan alanlar olduğunu belirten Doç. Dr. Bassa etkinlikte ses, müzik, frekans gibi terimleri açıkladıktan sonra matematik fonksiyonlarıyla müzik arasında ilişkiler kurarak bir anlatı oluşturduğundan bahsetti. Notaların neyi temsil ettiğine, frekansların nasıl belirlendiğine ve notaların standardizasyonuna değinen Doç. Dr. Bassa şunları söyledi:

“Matematik ve müzik deyince ilk aklıma gelen benzerlik yaklaşım meselesi üzerinden oluyor. Matematik düzgün yapılınca çok zevk veren bir şey, müzik de benzer bir şekilde öyle. İkisi de biraz fazla çaba gerektiren, biraz sebat edip sabırla yapılabilen şeyler. Ama yapıldıktan sonra kendi estetiği ve hazzıyla insana mutluluk veriyorlar.”

Doç. Dr. Bassa’nın sunumunun ardından katılımcıların sorularının cevaplandığı etkinliğin kaydına Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin sitesinden erişilebilecek. Serinin bir sonraki etkinliği Öğr. Gör. Dr. Ceyda Elgül’ün katılımıyla “Lives in Turkish: Biyografinin Türkçedeki Dijital Tarihi” başlığıyla 2 Aralık’ta yapılacak.